HR / EN

17. Ferdo Livadić 2020

Flautistica Lucija Stilinović pobjednica 17. natjecanja Ferdo Livadić, pijanistica Mia Pečnik imala najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja

 

- Prosudbena komisija je dugo vijećala i na kraju u prijateljskom jednoglasju zaključila  da je Nagradu Ferdo Livadić za najbolju umjetničku osobnost zaslužila flautistica Lucija Stilinović – objavio je umjetnički ravnatelj Samoborske glazbene jeseni Srećko Bradić na svečanosti proglašenja pobjednika 17. međunarodnog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić. U obrazloženju odluke Prosudbena komisija, koju su činili Tomislav Fačini, Ivana Kocelj, Branko Mihanović, Zdravko Šljivac i Srećko Bradić, navela je da  su „stilistička superiornost, intonativna perfekcija, punina tona, osjećaj za stil u glazbi različitih razdoblja, logično povezivanje dijelova glazbenog protoka u cjelinu najuočljiviji aduti Lucije Stilinović“, dodavši da ona osvaja zrelošću i kompletnošću.    Time je Luciji Stilinović pripalo 15.000 kuna bruto koje je osigurao festival, a nagradu je uručila ravnateljica POU Samobor Jelena Vojvoda. Uz to, za pobjednicu natjecanja Mirela Ivičević napisat će novu kompoziciju koja će biti praizvedena na Samoborskoj glazbenoj jeseni 2021., a pobjednica će nastupiti  na festivalima Dubrovačke ljetne igre, Festival sv. Marka, Osorske glazbene večeri i Samoborska glazbena jesen 2021. godine.

Nagrada Grada Samobora i Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog autora ide u ruku pijanistice Mije Pečnik. U obrazloženju Prosudbena komisija je navela da „Impromptu op. 32b minijatura je Dore Pejačević koja je pod prstima Mije Pečnik izrasla u nesagledivo prostranstvo ljepote. Virtuoznost stavljena u službu kontrole boje, svjetla, hijerarhije među glasovima sirenskim je zovom zaronila slušatelje u intimnost glazbe Dore Pejačević  i otkrila puni  sustvaralački potencijal mlade interpretkinje“.

Mia Pečnik osvojila je 7.500 kuna u bruto iznosu koje osiguravaju pokrovitelji te nastup na Samoborskoj glazbenoj jeseni 2021. godine, a nagradu joj je uručila zamjenica gradonačelnika Grada Samobora Sanja Horvat Iveković.

Prosudbena komisija je zaključila da se svih šestero solista predstavilo izvedbama koje su demonstrirale snagu njihova talenta, dubinu glazbene imaginacije i tehničke nadmoći te kako je neupitno da su svi finalisti bili izvrsni i da zaslužuju iskreno divljenje i čestitke.

To su zaslužili i prošlogodišnji pobjednici ovog natjecanja – Trio Eusebius, koji je ponovno oduševio samoborsku publiku u župnoj crkvi svete Anastazije. Članovi trija – violinistica Eva Šulić, violončelistica Tonka Javorović i pijanist David Vuković na početku su praizveli skladbu Za njih troje koju je posebno za festival napisao Silvio Foretić. Skladatelj je osobno nazočio izvedbi, a o svojoj novoj skladbi napisao da „sukladno sastavu (trio) u formalno – zvukovnoj strukturi skladbe broj tri ima posebno značenje“.

Slijedila je izvedba skladbe Espressioni notturne Petra Bergama te Zovu me Tryor Dubravka Detonija za čiju su izvedbu prošle godine i nagrađeni nagradom Grada Samobora i Hrvatskog društva skladatelja. Za kraj svog programa Trio Eusebius ostavio je Klavirski trio br. 2, op. 67 u e-molu Dmitrija Šostakoviča, a dugotrajan pljesak izmamio je i dodatak – Ruske plesove iz baleta Petruška Igora Stravinskog.

Na ovogodišnjoj Samoborskoj glazbeni jeseni slijedi jednodnevna stanka, a program se nastavlja u četvrtak, 1. listopada koncertom Harlequin Art Collectivea od 20 sati u župnoj crkvi svete Anastazije. Pokrovitelji natjecanja su Hrvatsko društvo skladatelja, Grad Samobor, Zagrebačka županija i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

 


 

Odabrani kandidati za 17. Međunarodno natjecanje mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić

 

Prosudbena komisija 17. Međunarodnog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić odabrala je kandidate za ovogodišnje natjecanje.

To su (abecednim redom):

  1. Veronika Ćiković, harfa
  2. Martina Jembrišak, harmonika
  3. Matej Mijalić, violina
  4. Mia Pečnik, klavir
  5. Ivan Petrović-Poljak, klavir
  6. Lucija Stilinović, flauta

Koncerti  odabranih natjecatelja bit će održani tijekom ovogodišnje 45. Samoborske glazbene jeseni i to 27. i 28. rujna u Samoboru, a  završna večer 17. Međunarodnog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić i proglašenje pobjednika bit će 29. rujna u Župnoj crkvi sv. Anastazije u Samoboru s početkom u 20 sati.

Organizator je i ove je godine, unatoč krizi u kojoj se nalazimo, osigurao vrijedne nagrade. Dobitniku Nagrade Ferdo Livadić za najbolju umjetničku osobnost, uz novčanu nagradu pripadaju i koncerti na festivalima Samoborska glazbena jesen, Dubrovačke ljetne igre, Osorske glazbene večeri i Festivalu sv. Marka, kao i nova kompozicija koju će prema narudžbi SGJ pisati Mirela Ivičević, a pobjednik će je praizvesti na Samoborskoj glazbenoj jeseni 2021.

Bit će dodijeljena i Nagrada Grada Samobora i Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja, a uz novčanu nagradu dobitniku pripada i koncert na Samoborskoj glazbenoj jeseni 2021. godine.

Pokrovitelji Natjecanja su Hrvatsko društvo skladatelja, Grad Samobor, Zagrebačka županija i Ministarstvo kulture.

 


 

 

Prijave na 17. Međunarodno natjecanje mladih glazbenih umjetnika „Ferdo Livadić“ otvorene su do 1. 7. 2020!!

Programske odredbe  

Natjecatelji predlažu programe po vlastitom izboru, uz obvezu da je najmanje jedna skladba djelo hrvatskog skladatelja. Prosudbena komisija ocjenjuje: umjetničku osobnost pri izboru programa i njegovoj realizaciji, odabir skladbe hrvatskog autora, nastup na sceni i komunikaciju s publikom te ostvarenu cjelovitost recitala.

Trajanje recitala je maksimalno do 45 minuta. Prijaviti se mogu mladi glazbeni umjetnici svih izvođačkih struka koji do 31.12.2020. navršavaju 28 godina.

Prosudbena komisija

Tomislav Fačini

Ivana Kocelj

Branko Mihanović

Srećko Bradić

Zdravko Šljivac

Fond nagrada:

Nagrada "FERDO LIVADIĆ" – za najbolju umjetničku osobnost

*2000 € / 15.000 kn bruto

*Četiri koncerta na festivalima: Dubrovačke ljetne igre, Festival sv. Marka, Osorske glazbene večeri  i Samoborska glazbena jesen 2021.

*Nova kompozicija za pobjednika Natjecanja koju će pisati Mirela Ivičević, a pobjednik će je praizvesti na Samoborskoj glazbenoj jeseni 2021.

Nagrada HRVATSKOG DRUŠTVA SKLADATELJA - ZAŠTITA AUTORSKIH MUZIČKIH PRAVA I GRADA SAMOBORA - za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja

*1000 € / 7500 kn bruto

*Koncert na Samoborskoj glazbenoj jeseni 2021.

 

Pokrovitelji Natjecanja su HDS-ZAMP, Grad Samobor, Zagrebačka županija i Ministarstvo kulture.

Više informacija: www.samobor-festival.com/ferdo-livadic/HR

Organizator: POU Samobor, Trg Matice hrvatske 3, Samobor