HR / EN

16. Ferdo Livadić 2019.

Trio Eusebius zaslužio obje nagrade Natjecanja Ferdo Livadić, a skladatelj Wataru Mukai pobjednik je natjecanja New Note

 

            Rijetko se glazbeni festivali mogu pohvaliti da se u jednoj večeri na programu nađu dvije praizvedbe. Samoborskoj glazbenoj jeseni to je uspjelo na Večeri pobjednika natjecanja Ferdo Livadić i New Note, kada su praizvedene skladbe Davora Bobića i Wataru Mukaija.

Sve je počelo svečanošću proglašenja pobjednika 16. Međunarodnog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić. Nakon dvije natjecateljske večeri Prosudbene komisija u sastavu Srećko Bradić, Tomislav Fačini, Ivana Kocelj, Danijel Detoni i Branko Mihanović nagradu za najbolju umjetničku osobnost, kao i nagradu za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog skladatelja, dodijelila je Triju Eusebius, kojeg čine violinistica Eva Šulić, violončelistica Tonka Javorović i pijanist David Vuković. Treći je to put zaredom, a ukupno četvrti put u povijesti natjecanja da obje nagrade pripadnu istom izvođaču.

 Umjetnički ravnatelj 44. Samoborske glazbene jeseni Srećko Bradić istaknuo je da se mora pohvaliti svih šest finalista za promišljenu koncepciju recitala, temeljitu pripremu i vrhunsku izvedbu. U toj konkurenciji za stupanj više odskočio je Trio Eusebius koji je, prema obrazloženju komisije, inteligentno složio program, a činile su ga samo dvije opsežnije i stilskim ugođajem potpuno oprečne skladbe Dubravka Detonija i Mauricea Ravela.

Triju Eusebius za Nagradu Ferdo Livadić za najbolju umjetničku osobnost  pripala je novčana nagrada u brutto iznosu 15.000 kuna pokrovitelja Erste banke, koncerti na festivalima Samoborska glazbena jesen, Dubrovačke ljetne igre, Osorske glazbene večeri, Festival sv. Marka i koncert u ciklusu Cantus Ansambla, kao i nova kompozicija za pobjednika natjecanja koju će prema narudžbi festivala napisati Silvio Foretić, a pobjednici će je praizvesti na Samoborskoj glazbenoj jeseni 2020. godine.

Triju je za Nagradu za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog autora pripala i novčana nagradu u brutto iznosu 7.500 kuna. Pokrovitelji nagrade su Grad Samobor i Hrvatsko društvo skladatelja, a u ime Društva nagradu je uručio dirigent i skladatelj Berislav Šipuš, dok je nagradu za najbolju umjetničku osobnost uručila ravnateljica POU Samobor Jelena Vojvoda. 

U nastavku slavljeničke večeri 1. listopada u Kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta Samobor nastupila je prošlogodišnja pobjednica violinistica Katarina Kutnar te Cantus Ansambl pod ravnanjem dirigenta Berislava Šipuša. Na programu je prvo bila praizvedba skladbe Davora Bobića Kutnarijada za violinu i Cantus Ansambl, koju je skladatelj posvetio mladoj umjetnici, a potom je uslijedila druga praizvedba – skladba Psi koju je napisao mladi japanski skladatelj Wataru Mukai. Ta skladba je pobjednica 8. Međunarodnog skladateljskog natjecanja New Note koje se održava pod okriljem Samoborske glazbene jeseni.  Nakon što je na natječaj pristiglo 25 skladbi Prosudbena komisija koju su činili Berislav Šipuš, Nikša Gligo i Srećko Bradić odabrala je partituru Psi kao najbolju, a u ime pokrovitelja nagradu je pobjedniku uručio predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Damir Mikuljan.

Pobjedničku večer zaključili su Katarina Kutnar i Cantus Ansambl izvedbom Koncerta za violinu i orkestar Albana Berga.

Organizator Samoborske glazbene jeseni je Pučko otvoreno učilište Samobor, a pokrovitelji Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Zagrebačka županija i Grad Samobor. Pokrovitelj Nagrade Ferdo Livadić je Erste banka, a Nagrade za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja Grad Samobor i Hrvatsko društvo skladatelja.


Odabrani kandidati za 16. Međunarodno natjecanje mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić

 

Prosudbena komisija 16. Međunarodnog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić, u sastavu Vladimir Kranjčević, Pavao Mašić, Tomislav Fačini, Ivana Kocelj, Branko Mihanović i Srećko Bradić, odabrala je kandidate za ovogodišnje natjecanje. To su (abecednim redom): Tomislav Damjanović (klavir), Duo Martin Krpan (violina) i Mihovil Buturić (orgulje), Ivan Galić (klavir), Sara Novoselić (violončelo), Trio Eusebius (Eva Šulić, violina; Tonka Javorović, violončelo i David Vuković, klavir) i Đorđe Vasiljević (harmonika).

Koncerti  odabranih natjecatelja bit će održani tijekom ovogodišnje 44. Samoborske glazbene jeseni, i to 29 i 30. rujna u Samoboru, a  završna večer 16. Međunarodnog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić i proglašenje pobjednika bit će 1. listopada u Župnoj crkvi sv. Anastazije u Samoboru s početkom u 20 sati.

Organizator je i ove je godine osigurao vrijedne nagrade. Dobitniku Nagrade Ferdo Livadić za najbolju umjetničku osobnost pripast će novčana nagrada u brutto iznosu 15.000 kuna, koncerti na festivalima Samoborska glazbena jesen, Dubrovačke ljetne igre, Osorske glazbene večeri, Festival sv. Marka i koncert u ciklusu Cantus Ansambla, kao i nova kompozicija za pobjednika natjecanja koju će prema narudžbi SGJ napisati Silvio Foretić, a pobjednik će je praizvesti na Samoborskoj glazbenoj jeseni 2020.

Bit će dodijeljena i Nagrada Grada Samobora i Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja, uz novčanu nagradu u brutto iznosu od 7.500 kuna i koncert na Samoborskoj glazbenoj jeseni 2020. godine.

Pokrovitelji Natjecanja su Hrvatsko društvo skladatelja, Grad Samobor, Zagrebačka županija i Ministarstvo kulture, a organizator Pučko otvoreno učilište Samobor.

 


 

Otvorene su prijave za 16. Međunarodno natjecanje "Ferdo Livadić"

Prijave su otvorene do 29. 6. 2019!!

Programske odredbe

Natjecatelji predlažu programe po vlastitom izboru, uz obvezu da je najmanje jedna skladba djelo hrvatskog skladatelja. Prosudbena komisija ocjenjuje: umjetničku osobnost pri izboru programa i njegovoj realizaciji, odabir skladbe hrvatskog autora, nastup na sceni i komunikaciju s publikom te ostvarenu cjelovitost recitala. Trajanje recitala je maksimalno do 45 minuta.

Prijaviti se mogu mladi glazbeni umjetnici svih izvođačkih struka koji do 31.12.2019. navršavaju 28 godina.

Prosudbena komisija

Vladimir Kranjčević

Pavao Mašić

Tomislav Fačini

Ivana Kocelj

Branko Mihanović

Srećko Bradić

Fond nagrada:

Nagrada "FERDO LIVADIĆ" – za najbolju umjetničku osobnost

*2000 €/15.000 kn bruto

*Četiri koncerta na Festivalima: Dubrovačke ljetne igre, Festival sv. Marka, Osorske glazbene večeri  i Samoborska glazbena jesen

*Koncert u ciklusu Cantus Ansambla

*Nova kompozicija za pobjednika Natjecanja i Cantus Ansambl koju će pisati Silvio Foretić, a pobjednik će je praizvesti na Samoborskoj glazbenoj jeseni 2020.

Nagrada HRVATSKOG DRUŠTVA SKLADATELJA - ZAŠTITA AUTORSKIH MUZIČKIH PRAVA  I GRADA SAMOBORA  - za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja

*1000 €/7500 kn bruto

*Koncert na Samoborskoj glazbenoj jeseni 2020.

Pokrovitelji Natjecanja su  HDS-ZAMP, Grad Samobor, Zagrebačka županija i Ministarstvo kulture.

Više informacija: www.samobor-festival.com/ferdo-livadic/HR

Organizator: POU Samobor, Trg Matice hrvatske 3, Samobor