HR / EN

6. Ferdo Livadić 2009.

Večer pobjednika 6. natjecanja Ferdo Livadić

 

Pobjednik 6. Međunarodnog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić na  ovogodišnjoj Samoborskoj glazbenoj jeseni je gitarist Srđan Bulat iz Splita. Tako je odlučilo prosudbeno povjerenstvo kojem je predsjedao Mladen Tarbuk, koji je u obrazloženju nagrade istaknuo je kako nije bilo lako iazbrati najboljeg između devet sjajnih mladih kandidata. No, izbor je pao na Srđana Bulata zbog cjelovite slike nastupa u kojem je napravio izvrstan odabir skladbi, a u tom odabiru odskočio je izvedbom Nocturna prema Johnu Dowlandu, op.70  Benjamina Brittena te spregom tehničke izvedbe i izražajnog momenta. Srđanu Bulatu pripala je nagrada glavnog sponzora natjecanja Hypo–Alpe–Adria bank u iznosu 15.000 kuna koju je uručila voditeljica samoborske poslovnice Irena Franceković.

Nagrada Grada Samobora na najbolje izvedeno djelo hrvatskog skladatelja pripala je violinistu Marinu Matasu iz Dubrovnika koji se, prema ocjeni prosudbenog povjerenstva,  izdvojio izvedbom skladbe Dubravka Detonija 22 per 2 in 2 za violinu i klavir. Nagradu Grada Samobora u iznosu 10.000 kuna uručio je zamjenik gradonačelnika Hrvoje Frankić.

Uz predsjedavajućeg Mladena Tarbuka, prosudbeno povjerenstvo činili su Goran Merčep (umjetnički ravnatelj SGJ), Ivana Kocelj, Zlatko Madžar, Branimir Pofuk, Ivan Repušić i Krešimir Seletković.

Tijekom Večeri pobjednika posjetitelji u Franjevačkoj crkvi u Samoboru mogli su 24. rujna poslušati i prošlogodišnju pobjednicu Dunju Bontek i Ansambl Cantus pod ravnanjem maestra Berislava Šipuša, koji su praizveli skladbu Jutro na moru, koju je posebnu za tu prigodu Dunji Bontek skladala Olja Jelaska. Za ovogodišnjeg pobjednika Srđana Bulata kompoziciju koja će na festivalu biti praizvedena sljedeće godine skladat će Željko Brkanović.

Tijekom večeri Ansambl Cantus svirao je hrvatsku praizvedbu skladbe Cardhu Luca Brewaeysa iz projekta Re:New Music, koji se temelji na 12 međunarodnih partnera i 22 ansambla iz 11 europskih zemalja koji čine platformu za preko 170 izvedbi godišnje. Projekt financiraju EU fondovi, a u Hrvatskoj ga provode Ansambl Cantus i Hrvatsko društvo skladatelja.

Samoborska glazbena jsen održava se pod pokrioviteljstvom Ministarstva kulture, Zagrebačke županije i Grada Samobora.