HR / EN

7. Ferdo Livadić 2010.

Kvartet Klang i pijanist Marijan Đuzel pobjednici 7. međunarodnog natjecanja mladih glazbenika u sklopu 35. samoborske glazbene jeseni

 

Nakon održanih devet koncerata na 7. međunarodnom natjecanju mladih glazbenika za Nagradu Ferdo Livadić (u sklopu 35. samoborske glazbene jeseni), stručno prosudbeno povjerenstvo donijelo je odluku da Nagradu Ferdo Livadić za ukupni nastup dodijeli Kvartetu Klang (Vlatka Peko, Ana Lucić, Anita Primorac i Kaja Farszky), a nagradu Grada Samobora za najbolje izvedeno djelo domaćeg autora pijanistu Marijanu Đuzelu za izvedbu skladbe Ive Josipovića Jubilus.

Kvartetu Klang pripala je novčana nagrada u iznosu 15.000 kuna pokrovitelja Hypo Alpe Adria Bank, a nagradu je uručila voditeljica samoborske poslovnice Irena Franceković. Također, pobjednicama je pripala statua Samoborske glazbene jeseni, rad akademske kiparice Mirte Čakanić, pravo da sljedeće godine nastupe na 36. samoborskoj glazbenoj jeseni samostalnim koncertom te da na Večeri pobjednika izvedu skladbu koju će im za tu prigodu skladati Berislav Šipuš. Uz to, održat će i koncert s Ansamblom Cantus u  Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, kao i dva koncerta u organizaciji Artagenta.

Marijanu Đuzelu pripala je nagrada Grada Samoboru u iznosu 10.000 kuna, koju je uručio zamjenik gradonačelnika Hrvoje Frankić, statua Samoborske glazbene jeseni te pravo nastupa na cjelovečernjem koncertu na sljedećoj Samoborskoj glazbenoj jeseni. 

Stručno povjerenstvo čini su ove godine Vladimir Kranjčević (predsjednik), Krešimir Seletković, Ivana Kocelj, Branimir Pofuk i Zlatko Madžar.

Predsjednik povjerenstva Vladimir Kranjčević zahvalio je organizatorima i rekao da odluku nije bilo lako donijeti. U obrazloženju nagrade istaknuo je da se Kvartet Klang u svom nastupu iskazao kao sjajan komorni ansambl, ostvarivši vrhunski dojam koncertnog nastupa u cjelini, ali i u svim detaljima, pokazujući uigranost, šarm i radost u zajedničkom izvođenju, čime su nastup pretvorile u prvorazredni glazbeni doživljaj.

Članice Kvarteta Klang i Marijan Đuzel u kratkom su obraćanju zahvalili organizatorima, žiriju, publici i svojim profesorima. Članovi povjerenstva čestitali su svim natjecateljima, a uz pobjednike, bili su to Katarina Javora, Lovro Merčep, Josip Nemet, Silvio Richter, Ante Sladoljev, Alenka Šoštarić i Nika Tkalec.

Umjetnički ravnatelj i izvršna direktorica Samoborske glazbene jeseni, Goran Merčep i Renata Glojnarić, zahvalili su svim skladateljima koji su proteklih godina pisali skladbe pobjednicima, kao i pokroviteljima (Ministarstvo kulture, Zagrebačka županija i Grad Samobor), sponzorima (Hypo Alpe Adria bank, Croatia osiguranje, Fina, samoborski obrtnici), kao i gvardijanu samoborskog Franjevačkog samostana, u čijoj se crkvi održala svečanost proglašenja.  

Na večeri pobjednika 23. rujna izvedena je potom praizvedna skladbe Željka Brkanovića Koncert za gitaru, gudače i udaraljke, specijalno pisana za prošlogodišnjeg pobjednika natjecanja gitarista Srđana Bulata. Uz njega, nastupili su Tomislav Žužak na sopran saksofonu i Ansambl Cantus pod ravnanjem Berislava Šipuša, a izvedena su djela Deaths and Entrances Eivinda Buenea (izabrana skladba unutar projekta Re: New Music) i Concerto grosso za gudače Srđana Dedića (oba autora bila su u publici) te na kraju Rifs and Melodies Berislava Šipuša.

 


 

Međunarodno natjecanje mladih glazbenika za nagradu Ferdo Livadić

 

Uvertira u 35. izdanje Samoborske glazbene jeseni bit će 7. međunarodno natjecanje mladih glazbenika za Nagradu Ferdo Livadić. Na natječaj je stigla 21 prijava, a prosudbena komisija odlučila je da će se samoborskoj publici i glazbenim stručnjacima predstaviti Marijan Đuzel (glasovir), Katarina Javora (orgulje), Kvartet Klang (glasoviri i udaraljke), Lovro Merčep (saksofon), Josip Nemet (harmonika), Silvio Richter (barokna violina), Ante Sladoljev (glasovir), Alenka Šoštarić (flauta) i Nika Tkalec (klavir). Članovi prosudbene komisije bili su dirigent Vladimir Kranjčević (predsjednik), skladatelj Krešimir Seletković, muzikologinja Ivana Kocelj, glazbeni publicist Zlatko Madžar i glazbeni publicist Branimir Pofuk.

Devetero mladih umjetnika nastupit će od 20. do 22. rujna u Galeriji Prica, da bi 23. rujna u Franjevačkoj crkvi bile uručene nagrade najboljima za ukupnu izvedbu i za izvedbu djela hrvatskog autora. Ukupni fond nagrada, kao i prijašnjih godina, iznosi 25.000 kuna. Osiguravaju ga Hypo banka (15.000 kn za ukupni nastup) i Grad Samobor (10.000 kn za izvedbu djela hrvatskog autora). Uz to, ukupnom pobjedniku organizator, Pučko otvoreno učilište Samobor, daruje novu skladbu za solo instrument i komorni orkestar, a za njeno skladanje zadužen je Berislav Šipuš.

Ovogodišnja Samoborska glazbena jesen održat će se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike prof.dr.sc. Ive Josipovića, Ministarstva kulture, Grada Samobora i Zagrebačke županije.