HR / EN

15. Ferdo Livadić 2018.

Violinistici Katarini Kutnar obje nagrade na Natjecanju Ferdo Livadić

Pobjednica 15. izdanja Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić je Katarina Kutnar. Mlada violinistica oduševila je prosudbenu komisiju u sastavu Vladimir Kranjčević (dirigent), Tomislav Fačini (dirigent), Ivana Kocelj (muzikologinja), Branko Mihanović (oboist) i Srećko Bradić (skladatelj) svojim izvedbama djela Fauréa, Šipuša, Kreislera i Brahmsa.

"Ovogodišnje 15. međunarodno natjecanje mladih glazbenika Ferdo Livadić sa šest odličnih koncerata potvrdilo je visok renome koje je to natjecanje postiglo u proteklom vremenu. Unatoč raznolikoj paleti instrumenata i programa, ipak se izdvojio jedan koncert koji je udovoljio svim komponentama visokog umjetničkog dometa, kako u tehničkom tako i u interpretativnom smislu. Odnosi se to na violinisticu Katarinu Kutnar. Ona je u zanosu svog iznimnog muzičkog talenta sugestivne interpretacije i tehničke perfekcije postigla u sjajnoj suradnji s pijanisticom Katarinom Krpan izniman umjetnički doživljaj. To se jednako odnosi na skladbe Gabriela Fauréa i Fritza Kreislera, s posebnim akcentom na impresivnu izvedbu skladbe Berislava Šipuša Three Short Tales from Blind Forest, da bi čitav program bio okrunjen impresivnom i vehementnom izvedbom  Brahmsove 3. sonate za violinu i klavir u d-molu, op. 108. Zbog toga će obje nagrade 15. međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić za najbolju izvedbu djela hrvatskog autora i za najbolji umjetnički dojam i osobnost pripasti jednoglasnom odlukom prosudbene komisije Katarini Kutnar", obrazloženje je prosudbene komisije koje je na Večeri pobjednika u župnoj crkvi svete Anastazije obznanio umjetnički direktor Samoborske glazbene jeseni Srećko Bradić.

Katarini Kutnar pripale su tako obje nagrade. Nagrada Ferdo Livadić za najbolju umjetničku osobnost uključuje novčani bruto iznos od 15.000 kuna sponzora Erste bank, koncerte 2019. godine na Dubrovačkim ljetnim igrama, Festivalu sv. Marka, Osorskim glazbenim večerima te koncert u ciklusu Cantus Ansambla. Također, za pobjednicu natjecanja i Cantus Ansambl novu kompoziciju napisat će Davor Bobić, a bit će praizvedena na Samoborskoj glazbenoj jeseni 2019. godine.

Nagrada Hrvatskog društva skladatelja i Grada Samobora za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja dobitnici je donijelo još bruto iznos od 7.500 kuna. Pokrovitelji Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić su  HDS, Grad Samobor, Zagrebačka županija i Ministarstvo kulture. Na svečanosti nagrade su pobjednici uručili predsjednik samoborskog Gradskog vijeća Miran Šoić i ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Samobor Jelena Vojvoda.

Na 15. Međunarodnom natjecanju mladih glazbenika Ferdo Livadić u glavnu selekciju je ušlo šestero natjecatelja a, uz pobjednicu, to su bili pijanist Arsen Dalibaltayan, violinistica Marija Bašić, udaraljkaši FLAM-a Duo (Louis Camacho Montealegre i Francesco Mazzoleni), sopranistica Darija Auguštan te Trio MaSeiV (Ivan Andrijević, klarinet; Marko Biškup, klavir; Sebastian Tarbuk, fagot).

Večer pobjednika 43. Samoborske glazbene jeseni nastavljena je sjajnim nastupom prošlogodišnjeg dvostrukog pobjednika natjecanja Ferdo Livadić, najboljeg mladog glazbenika u Hrvatskoj za 2017. godinu, pijanista Ivana Vihora. Večeras je imao priliku uz Cantus Ansambl i dirigenta Berislava Šipuša  praizvesti skladbu Spiritus ludens, quasi concertino za klavir i 10 instrumenata akademika Zorana Juranića, posebno pisanu za Samoborsku glazbenu jesen, odnosno pobjednika natjecanja Ferdo Livadić. Riječ je o djelu u tri povezana stavka, razigranoj skladbi motoričkog karaktera koja od latentne ritmičnosti ne odustaje ni u središnjem, polaganom dijelu.

Na repertoaru Večeri pobjednika bile su još 6. partita u e-molu , BWV830 Johanna Sebastiana Bacha, Estampes Claudea Debussyja, te Sarabanda i ciaccona iz opere Almira Georga Friedricha Händela i Franza Liszta.

 


 

Odabrani kandidati za 15. Međunarodno natjecanje mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić       

Prosudbena komisija 15. Međunarodnog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić odabrala je kandidate za ovogodišnje natjecanje. To su (abecednim redom):

  1. Darija Auguštan, sopran
  2. Marija Bašić, violina
  3. Arsen Dalibaltayan, klavir
  4. FLAM-A DUO, udaraljke (Louis Camacho Montealegre (Španjolska), Francesco Mazzoleni (Italija)
  5. Katarina Kutnar, violina
  6. Trio MaseiV (Ivan Andrijević, klarinet, Marko Biškup, klavir, Sebastian Tarbuk, fagot)

Koncerti  odabranih natjecatelja bit će održani tijekom ovogodišnje 43. Samoborske glazbene jeseni i to 23 i 24. rujna u Samoboru, a  završna večer 15. Međunarodnog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić i proglašenje pobjednika uz Cantus Ansambl bit će 26. rujna u Župnoj crkvi sv. Anastazije u Samoboru s početkom u 20 sati.

Organizator je i ove je godine osigurao vrijedne nagrade. Dobitniku Nagrade Ferdo Livadić za najbolju umjetničku osobnost pripast će novčana nagrada u brutto iznosu 15.000 kuna, koncerti na festivalima Samoborska glazbena jesen, Dubrovačke ljetne igre, Osorske glazbene večeri, Festival sv. Marka i koncert u ciklusu Cantus Ansambla ,kao i nova kompozicija za pobjednika natjecanja i Cantus Ansambl, koju će prema narudžbi SGJ napisatiDavor Bobić, a pobjednik će je praizvesti na Samoborskoj glazbenoj jeseni 2019. Bit će dodijeljena i Nagrada Grada Samobora i Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja, uz novčanu nagradu u brutto iznosu od 7.500 kuna i koncert na Samoborskoj glazbenoj jeseni 2019. godine.

Pokrovitelji Natjecanja su Hrvatsko društvo skladatelja, Grad Samobor, Zagrebačka županija i Ministarstvo kulture.

 

Izvršna producentica SGJ

Renata Glojnarić

www.samobor-festival.com

 

 


 

Počele su prijave na 15. međunarodno natjecanje „Ferdo Livadić“!

Ferdo Livadić je tradicionalno međunarodno natjecanje za mlade glazbenike koje se održava jednom godišnje. Natjecatelji programe predlažu po vlastitom izboru, uz određene uvjete koji se propisuje natječajnom dokumentacijom.

Natjecatelji predlažu programe po vlastitom izboru, uz obvezu da je najmanje jedna skladba djelo hrvatskog skladatelja. Prosudbena komisija ocjenjuje: umjetničku osobnost pri izboru programa i njegovoj realizaciji, odabir skladbe hrvatskog autora, nastup na sceni i komunikaciju s publikom te ostvarenu cjelovitost recitala.

Trajanje recitala je maksimalno do 45 minuta.

Fond nagrada:

Nagrada "FERDO LIVADIĆ" – za najbolju umjetničku osobnost

*2000 €/15.000 kn bruto

*Četiri koncerta na Festivalima: Dubrovačke ljetne igre 2019, , Festival sv. Marka 2019, Osorske glazbene večeri 2019 i Samoborska glazbena jesen 2019

*Koncert u ciklusu Cantus Ansambla

*Nova kompozicija za pobjednika Natjecanja i Cantus Ansambl koju će pisati Davor Bobić, a pobjednik će je praizvesti na Samoborskoj glazbenoj jeseni 2019.

Nagrada HRVATSKOG DRUŠTVA SKLADATELJA i GRADA SAMOBORA  - za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja

*1000 €/7500 kn bruto

*Koncert na Samoborskoj glazbenoj jeseni 2019.

 

Pokrovitelji Natjecanja su Hrvatsko društvo skladatelja - zaštita autorskih muzičkih prava, Grad Samobor, Zagrebačka županija i Ministarstvo kulture.