HR / EN

14. Ferdo Livadić 2017.

Pijanist Ivan Vihor Krsnik Čohar pobjednik je natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić

Po drugi put u povijesti Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić obje nagrade pripale su jednom mladom umjetniku. Nakon violončelistice Petre Kušan 2007. godine, pijanist Ivan Vihor Krsnik Čohar na Večeri pobjednika ovogodišnjeg natjecanja primio je Nagradu za najbolju umjetničku osobnost i Nagradu za najbolju izvedbu djela hrvatskog autora za izvedbu kompozicije Borisa Papandopula Contradanza. Nakon nastupa svih šest ovogodišnjih kandidata jednoglasno je to odlučila Prosudbena komisija koju su činili Vladimir Kranjčević (predsjednik), Gernot Süßmuth, Ivana Kocelj, Branko Mihanović i Srećko Bradić.

U obrazloženju Prosudbena komisija istaknula je kako je bio izuzetno težak zadatak odabrati najbolje od šestero izuzetnih glazbenika, no odluka je bila jednoglasna budući da se Krsnik Čohar predstavio vrlo zahtjevnim i reprezentativnim pijanističkim programom - Beethovenom Sonatom za klavir br. 23 u f-molu, op. 57 Appassionata i Lisztovim Apres une Lecture de Dante: Fantasia quasi Sonata. U obje kompozicije, koje predstavljaju sam vrh tehničkih i interpretativnih zahtjeva klavirske literature uopće, kandidat je pokazao zavidnu tehničku razinu, formalnu jasnoću, iznimnu ekspresivnost i uvjerljivost. U to se uklopila i izvedba Papandopulova djela klasicistički odmjereno, s dozom otmjenosti, finoće i plemenitosti, naglasila je Prosudbena komisija.

Ivanu Vihoru Krsniku Čoharu za Nagradu Ferdo Livadić za najbolju umjetničku osobnost pripala je novčana nagrada u brutto iznosu 15.000 kuna pokrovitelja Addiko Bank, koncerti na festivalima Samoborska glazbena jesen, Osorske glazbene večeri, Festival sv. Marka, Westfalen Classics i koncert u ciklusu Cantus Ansambla, kao i nova kompozicija za pobjednika natjecanja i Cantus Ansambl, koju će prema narudžbi festivala napisati Zoran Juranić, a bit će praizvedena na Samoborskoj glazbenoj jeseni 2018. godine.

Također, Krsniku Čoharu kao dobitniku Nagrade za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog autora pripala je novčana nagradu u brutto iznosu 7.500 kuna i koncert na Samoborskoj glazbenoj jeseni 2018. godine. Pokrovitelji nagrade su Grad Samobor i Hrvatsko društvo skladatelja. Obje nagrade pobjedniku je uručila ravnateljica POU Samobor Jelena Vojvoda.  

 Odabrani kandidati za 14. međunarodno natjecanje mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić       

Prosudbena komisija 14. međunarodnog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić (u sastavu Vladimir Kranjčević, Gernot Süßmuth, Ivana Kocelj, Branko Mihanović i Srećko Bradić) odabrala je kandidate za ovogodišnje natjecanje. To su (abecednim redom) sopranistica Magdalena Bačanek,  pijanistica Tonja Čuić, pijanist Ivan Vihor Krsnik Čohar, flautistica Marta Sesar, gitaristica Divna Šimatović i bariton Ivan Šimatović.

Koncerti  odabranih natjecatelja bit će održani tijekom 42. Samoborske glazbene jeseni i to 30. rujna i 1. listopada u Galeriji Prica u Samoboru, a  završna večer i proglašenje pobjednika uz Cantus Ansambl pod vodstvom Berislava Šipuša bit će 3. listopada u Župnoj crkvi svete Anastazije u Samoboru s početkom u 20 sati.

Organizator je i ove je godine osigurao vrijedne nagrade. Dobitniku Nagrade Ferdo Livadić za najbolju umjetničku osobnost pripast će novčana nagrada u brutto iznosu 15.000 kuna, koncerti na festivalima Samoborska glazbena jesen, Osorske glazbene večeri, Festival sv. Marka i koncert u ciklusu Cantus Ansambla, kao i nova kompozicija za pobjednika natjecanja i Cantus Ansambl, koju će prema narudžbi festivala napisati Zoran Juranić, a pobjednik će je praizvesti na Samoborskoj glazbenoj jeseni 2018. godine.

Bit će dodijeljena i Nagrada Grada Samobora i Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja, uz novčanu nagradu u brutto iznosu 7.500 kuna i koncert na Samoborskoj glazbenoj jeseni 2018. godine.

Pokrovitelji Natjecanja su Hrvatsko društvo skladatelja, Grad Samobor, Zagrebačka županija i Ministarstvo kulture.

 


Završen natječaj za 14. međunarodno natjecanje mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić

Objavljujemo imena odabranih šestero mladih glazbenih umjetnika koji će se predstaviti recitalom na 14. Međunarodnom natjecanju mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić u sklopu 42. Samoborske glazbene jeseni.

  1. TONJA ČUIĆ, klavir
  2. DIVNA ŠIMATOVIĆ, gitara
  3. MARTA SESAR, flauta
  4. IVAN VIHOR KRSNIK COHAR, klavir
  5. IVAN ŠIMATOVIĆ, bariton
  6. MAGDALENA BAČANEK, sopran

Čestitamo odabranim kandidatima!

Samobor, 13. srpnja 2017.