HR / EN

13. Ferdo Livadić 2016.

Kvartetu Ardemus Nagrada Ferdo Livadić, Lovre Marušić dobitnik nagrade za najbolje izvedeno djelo hrvatskog skladatelja

 

Kvartet Ardemus iz Nizozemske dobitnik je nagrade za najbolji ukupni nastup i umjetničku osobnost na 13. međunarodnom natjecanju mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić, dok je nagradu za najbolje izvedenu skladbu hrvatskog autora osvojio pijanist Lovre Marušić. Jednoglasna je to odluka prosudbene komisije koju su činili dirigent Vladimir Kranjčević, skladatelj Zoran Juranić, violinist Gernot Süssmuth, muzikologinja Ivana Kocelj i skladatelj Srećko Bradić.

U obrazloženju prosudbena komisija istaknula je kako je razina svih ovogodišnjih recitrala mladih umjetnika bila iznimno visoka, no Nagrada Ferdo Livadić dodjeljuje se Kvartetu saksofona Ardemus iz Nizozemske (Lisa Wyss, Lovro Merčep, Jenita Veurink, Yo-yo-Su), koji su pokazali šarmantan i maštovit scenski nastup, izvevši zahtjevan program napamet, tehnički briljantno, muzički doživljeno, uz vidljivu radost muziciranja.  

Pijanist Lovre Marušić zaslužio je Nagradu za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog skladatelju za donošenje s istančanim osjećajem za impresionistički izričaj Dva nokturna Božidara Kunca.      

Pobjednici natjecanja Ferdo Livadić, Kvartet Ardemus, primili su ček u iznosu 15.000 kuna pokrovitelja Addiko banke (nagradu je preuzeo član kvarteta Lovro Merčep), a pripada im još i samostalni koncert na 42. izdanju Samoborske glazbene jeseni, na kojem im organizatori daruju praizvedbu nove skladbe uz Cantus Ansambl skladatelja Davorina Kempfa. Uz to, organizatori iz POU Samobor osigurat će im nastup na WestfallenClassicu u Njemačkoj, Osorskim glazbenim večerima, Festivalu sv. Marka te s Cantus Ansamblom u njihovom ciklusu.

Lovre Marušić primio je nagradu pokrovitelja Grada Samobora i Hrvatskog društva skladatelja za najbolje izvedenu skladbu hrvatskog autora i novčani iznos od 7.500 kuna, a održat će i samostalan recital na Samoborskoj glazbenoj jeseni 2017. godine. 

Nagradu Ferdo Livadić u ime Addiko banke predala je Slavica Šoić, a Nagradu za najbolje izvedeno djelo hrvatskog autora u ime Grada Samobora predao je predsjednik Gradskog vijeća Grada Samobora Branimir Šiljak.

U nastavku pobjedničke večeri 28. rujna u crkvi svete Anastazije u Samoboru nastupio je prošlogodišnji laureat Natjecanja Ferdo Livadić – čembalist Franjo Bilić. On je uz Cantus Ansambl pod vodstvom dirigenta Berislava Šipuša, praizveo sladbu Dalibora Bukvića pisanu posebno za ovu večer pod nazivom Barock is not Dead. Na izvedbi im je čestitao autor osobno.

Uslijedile su skladbe Sonata u D-duru, K.491, Sonata u h-molu, K.87 i Sonata u D-duru, K.492 Domenica Scarlattija, potom Pavana za čembalo u fis-molu (iz zbirke Pieces de clavecin) Luisa Couperina, Rondo s kupletima Kokoš (Hommage a Rameau) Ante Knešaureka te Toccata u D-duru, BWV 912 i Koncert za čembalo i gudače u g-molu, BWV 1058 Johanna Sebastana Bacha.

 


Odabrani kandidati za 13. Međunarodno natjecanje mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić       

 

Prosudbena komisija 13. Međunarodnog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić (koja djeluje u sastavu Vladimir Kranjčević, Zoran Juranić, Gernot Suesmuth, Ivana Kocelj i Srećko Bradić) odabrala je kandidate za ovogodišnje natjecanje. To su (abecednim redom) Ardemus Saxophone Quartet iz Nizozemske, violončelist Sebastian Bertoncelj  iz Slovenije, mezzosopranistica Iva Krušić iz Hrvatske, pijanist Lovre Marušić iz Hrvatske, sopranistica Tanja Ruždjak iz Hrvatske i violončelist Endre Ferenc Stankowsky iz Mađarske.

Koncerti  odabranih natjecatelja bit će održani tijekom ovogodišnje 41. Samoborske glazbene jeseni i to 26. i 27. rujna u Galeriji Prica u Samoboru, a  završna večer 13. Međunarodnog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić i proglašenje pobjednika uz Cantus Ansambl bit će 28. rujna u Franjevačkoj crkvi u Samoboru s početkom u 20 sati.

Organizator je i ove je godine osigurao vrijedne nagrade. Dobitniku Nagrade Ferdo Livadić za najbolju umjetničku osobnost pripast će novčana nagrada u brutto iznosu 15.000 kuna, koncerti na festivalima Samoborska glazbena jesen, Osorske glazbene večeri, Festival sv. Marka i koncert u ciklusu Cantus Ansambla (2017/2018), kao i nova kompozicija za pobjednika natjecanja i Cantus Ansambl, koju će prema narudžbi SGJ napisati Davorin Kempf, a pobjednik će je praizvesti na Samoborskoj glazbenoj jeseni 2017. Bit će dodijeljena i Nagrada Grada Samobora i Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja, uz novčanu nagradu u brutto iznosu od 7.500 kuna i koncert na Samoborskoj glazbenoj jeseni 2017. godine.

Pokrovitelji Natjecanja su Hrvatsko društvo skladatelja, Grad Samobor, Zagrebačka županija i Ministarstvo kulture.

 


Odabrani kandidati za 13. Međunarodno natjecanje mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić u Samoboru

 

Prosudbena komisija 13. Međunarodnog natjecanja mladih glazbenih umjetnika "Ferdo Livadić"  odabrala je kandidate za ovogodišnje natjecanje (abecednim redom):

1. Ardemus Saxophone Quartet ( Nizozemska)

2. Sebastian Bertoncelj, violončelo (Slovenija)

3. Iva Krušić, mezzosopran

4. Lovre Marušić, klavir

5. Tanja Ruždjak, sopran

6. Endre Ferenc Stankowsky, violončelo (Mađarska)

Koncerti  odabranih natjecatelja  su 26.9. i 27.9.2016. godine u Galeriji Prica, Trg Matice hrvatske 6, Samobor, a  završna večer 13. Međunarodnog natjecanja mladih glazbenih umjetnika „Ferdo Livadić“ i proglašenje pobjednika je 28.9.2016. u Franjevačkoj crkvi, Langova 18, Samobor, s početkom u 20 sati.