HR / EN

12. Ferdo Livadić 2015.

Franjo Bilić i Latica Anić dobitnici nagrada na 12. Međunarodnom natjecanju mladih glazbenika Ferdo Livadić

Na završnoj večeri 12. Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić nagrada za najbolji ukupni nastup i umjetničku osobnost pripala je čembalistu Franji Biliću, dok je nagradu za najbolje izvedenu skladbu hrvatskog autora osvojila violončelistica Latica Anić. Nakon nastupa svih sedam ovogodišnjih kandidata, jednoglasno je to odlučila prosudbena komisija koju su činili dirigent Vladimir Kranjčević, muzikologinja Ivana Kocelj, violinist Gernot Süssmuth, dirigent i skladatelj Zoran Juranić i skladatelj Srećko Bradić.

U obrazloženju nagrade istaknut je odličan nastup kandidata u svih sedam recitala, ali se u tom spletu sjajnih mladih glazbenika izdvojio sjajan recital na čembalu Franje Bilića. Reprezentativan repertoar pokazao je mladog glazbenika u punom sjaju njegova raskošnog talenta, od muzikalnog vođenja svake fraze do tehničke perfekcije, a sve u zadanosti stila kojeg je interpretirao, piše između ostalog u obrazloženju prosudbene komisije.  

Franji Biliću pripala je nagrada Ferdo Livadić za ukupni nastup, ček u iznosu 15.000 kuna pokrovitelja Hypo Alpe-Adria banke, samostalni koncert na 41. izdanju Samoborske glazbene jeseni, na kojem mu organizatori daruju praizvedbu nove skladbe za solo instrument i Cantus Ansambl skladatelja Dalibora Bukvića. Uz to, nastupit će i na WestfallenClassicu u Njemačkoj, Osorskim glazbenim večerima, Festivalu sv. Marka, te s Cantus Ansamblom u njihovom ciklusu Cantus & Lisinski.

Latici Anić pripala je nagrada pokrovitelja Grada Samobora i Hrvatskog društva skladatelja za najbolje izvedenu skladbu hrvatskog autora (Papandopulova Rapsodia Concertante) i novčani iznos od 7.500 kuna, kao i samostalan recital na sljedećem izdanju Samoborske glazbene jeseni. 

U nastavku pobjedničke večeri 29. rujna u crkvi svete Anastazije u Samoboru nastupili su prijašnji pobjednici Natjecanja Ferdo Livadić – Zrinka Ivančić (klavir), Ivan Šverko (harmonika) i Srđan Bulat (gitara). Oni su, uz Ansambl Cantus i dirigenta Berislava Šipuša, svirali djela Paula Hindemitha (Kammermusic br.2, op. 36/1), Johanna Sebastiana Bacha (Koralni preludij Ich ruf zu dir, Herr Jesu Christ, BWV 639), Anatolija Kusjakova (Images of Passing Time, suita za harmoniku), Željka Brkanovića (Koncert za gitaru, udaraljke i gudače) i Tomislava Olivera (Obsidienne, studija za komorni ansambl).

 


Odabrani kandidati za 12. međunarodno natjecanje Ferdo Livadić

Odabrani su kandidati za 12. međunarodno natjecanje mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić, koje će biti održano tijekom jubilarne 40. Samoborske glazbene jeseni. Publici festivala predstavit će se (abecednim redom): Latica Anić (violončelo), Kalle de Bic (violončelo), Franjo Bilić (čembalo), Maksimilijan Borić (mandolina), Danijel Gašparović i Nikola Kos (klavir), Zvonimir Krpan (violina), Anamarija Milić (violina) te Igor Šajatović (kontrabas).

Njihovi koncerti bit će održani 27. i 28. rujna ove godine u samoborskoj Galeriji Prica (svaki dan po četiri natjecatelja). Završna večer 12. međunarodnog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić i proglašenje pobjednika zakazano je 29. rujna u Franjevačkoj crkvi u Samoboru.

Natjecatelji program u trajanju od najviše do 45 minuta predlažu po vlastitom izboru, uz obvezu da je najmanje jedna skladba djelo hrvatskog skladatelja. Organizator, Pučko otvoreno učilište Samobor, i ove je godine osigurao vrijedan fond nagrada. Dodijelit će se dvije nagrade – Nagrada Ferdo Livadić za najbolju umjetničku osobnost te Nagrada Grada Samobora i Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja.

Pobjedniku natjecanja Ferdo Livadić pripast će novčana nagrada u vrijednosti 2.000 eura (15.000 kuna), koncerti na festivalima Samoborska glazbena jesen, WestfalenClassics (Njemačka), Osorske glazbene večeri, Festival sv. Marka te koncert u ciklusu Cantus Ansambla u sezoni 2015/2016. Za pobjednika natjecanja Festival naručuje novu kompoziciju skladatelja Dalibora Bukvića, koja će uz Cantus Ansambl biti praizvedena na Samoborskoj glazbenoj jeseni 2016. godine.

Pobjedniku natjecanja za Nagradu Grada Samobora i HDS-a pripast će novčana nagrada u vrijednosti 1.000 eura (7.500 kuna) i koncert na Samoborskoj glazbenoj jeseni 2016. Pokrovitelji Natjecanja su Hrvatsko društvo skladatelja, Grad Samobor, Zagrebačka županija i Ministarstvo kulture.

 


Počele prijave na 12. međunarodno natjecanje mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić

Otvoren je natječaj za 12. međunarodno natjecanje Ferdo Livadić, na koji se mogu prijaviti mladi glazbeni umjetnici svih izvođačkih struka koji do 31. 12. 2015. navršavaju 28 godina. Rok za prijavu je 30. lipnja ove godine.

Natjecatelji programe predlažu po vlastitom izboru, uz obvezu da je najmanje jedna skladba djelo hrvatskog skladatelja. Prosudbena komisija ocjenjivat će umjetničku osobnost pri izboru programa i njegovoj realizaciji, odabir skladbe hrvatskog autora, nastup na sceni i komunikaciju s publikom te ostvarenu cjelovitost recitala. Trajanje recitala je maksimalno do 45 minuta.

Natjecanje će biti održano u sklopu jubilarne 40. Samoborske glazbene jeseni, koja se održava od 25. rujna do 4. listopada 2015. godine. Organizator, Pučko otvoreno učilište Samobor, i ove je godine osigurao vrijedan fond nagrada. Dodijelit će se dvije nagrade – Nagrada Ferdo Livadić za najbolju umjetničku osobnost i Nagrada Grada Samobora i Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja.

Pobjedniku natjecanja Ferdo Livadić pripast će novčana nagrada u vrijednosti 2.000 eura (15.000 kuna), koncerti na festivalima Samoborska glazbena jesen, WestfalenClassics (Njemačka), Osorske glazbene večeri, Festival sv. Marka te koncert u ciklusu Cantus Ansambla u sezoni 2015/2016. Za pobjednika natjecanja Festival naručuje novu kompoziciju (skladatelj Dalibor Bukvić), koja će uz Cantus Ansambl biti praizvedena na Samoborskoj glazbenoj jeseni 2016. godine.

Pobjedniku natjecanja za Nagradu Grada Samobora i HDS-a pripast će novčana nagrada u vrijednosti 1.000 eura (7.500 kuna) i koncert na Samoborskoj glazbenoj jeseni 2016.

Pokrovitelji Natjecanja su Hrvatsko društvo skladatelja, Grad Samobor, Zagrebačka županija i Ministarstvo kulture.