HR / EN

Arhiva - 10. Ferdo Livadić 2013.

Završna večer 10. Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić

 

Prosudbena komisija 10. Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić u sastavu Vladimir Kranjčević (predsjednik komisije), Krešimir Seletković, Branimir Pofuk, Zlatko Madžar i Ivana Kocelj donijela je jednoglasno odluku:

Nagrada "Ferdo Livadić" za najboljeg izvođača 10. Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić dodjeljuje je pijanistu ALJOŠI JURINIĆU.

Nagrada Grada Samobora za najbolje izvedeno djelo hrvatskog skladatelja na 10. Međunarodnom natjecanju mladih glazbenika Ferdo Livadić dodjeljuje se IVANU MUČIĆU za izvedbu djela S.Šuleka Sonata za trombon i klavir - Vox Gabrielli

 

Obrazloženje Prosudbene komisije

Ovogodišnje 10. Međunarodno natjecanje mladih glazbenika Ferdo Livadić pokazalo je punu opravdanost postojanja, jer je osam mladih umjetnika koji su nastupili sa solističkim programima, to u potpunosti opravdalo.  Oni su svojim odličnim nastupima pokazali dobru pripremljenost i osmišljenost interesantnih i nestereotipnih programa.

Međutim, jedan od njih pokazao je i mnogo više:  sjajnu tehničku pripremljenost, profinjenost tona u svim dinamikama, agogičku fantaziju, perfektno vođenje dionica i posebno - sugestivnost interpretacije.  To je jednoglasno zaključila i prosudbena komisija dodijelivši nagradu Ferdo Livadić pijanistu Aljoši Juriniću

 

Nagrada Grada Samobora i HDS po jednoglasnoj odluci prosudbene komisije dodijeljuje se Ivanu Mučiću, trombonistu, koji je u izvedbi Sonate za trombon i klavir - Vox Gabrielli Stjepana Šuleka, ostvario perfektno jedinstvo forme, pokazao ležerno svladavanje svih zamki registara instrumenta u svim dinamikama, lijepu kantilenu i virtuoznost brzih dijelova skladbe.

 

Predsjednik Prosudbene komisije

Vladimir Kranjčević

Odabrani natjecatelji za 10. Ferdo Livadić

Prosudbena komisije 10. Međunarodnog natjecanja mladih glazbenih umjetnika "Ferdo Livadić" u sastavu Vladimir Kranjčević, Zlatko Madžar, Ivana Kocelj, Krešimir Seletković i Branimir Pofuk odabrala je natjecatelje za ovogodišnje natjecanje (abecednim redom):

MIA ĆOJBAŠIĆ (harmonika)

ALJOŠA JURINIĆ (klavir)

ŠPELA MASTNAK (udaraljke)

ANAMARIJA MILIĆ (violina)

IVAN MUČIĆ (trombon)

DUO FURIOSO (harmonike)

DUO Bratković-Kljaković (violina, klavir)

DUO Adamović-Šoša (violine)

Koncerti odabranih natjecatelja su 30.9. i 1.10.2013. godine u Galeriji Prica, Trg Matice hrvatske 6, Samobor, s početkom u 17 sati (svaki dan četiri natjecatelja) a završna večer 10. Međunarodnog natjecanja mladih glazbenih umjetnika „Ferdo Livadić“ i proglašenje pobjednika je 8.10. u Franjevačkoj crkvi, Langova 18, Samobor, s početkom u 20 sati.

 

Samobor, 11. lipnja 2013.

 

 

10. Ferdo Livadić 2013.

Otvoren je natječaj za prijave mladih glazbenih umjetnika na 10. Međunarodno natjecanje „Ferdo Livadić“. Prijaviti se mogu mladi glazbenici svih izvođačkih struka koji do 31.12.2013. navršavaju 26 godina, a rok za prijavu je 1. lipnja ove godine. Natjecanje će se održati u sklopu 38. festivala Samoborska glazbena jesen od 28. rujna do 12. listopada.

 

Programe natjecatelji predlažu po vlastitom izboru, uz obvezu da je najmanje jedna skladba djelo hrvatskog skladatelja. Prosudbena komisija ocjenjuje: umjetničku osobnost pri izboru programa i njegovoj realizaciji, odabir skladbe hrvatskog autora, nastup na sceni i komunikaciju s publikom te ostvarenu cjelovitost recitala.

Trajanje recitala je makismalno do 45 minuta.

 

Fond nagrada :  25 000 kn, recitali na Samoborskoj glazbenoj jeseni, praizvedna skladbe Dubravka Detonija uz Cantus Ansambl, te koncerti na Dubrovačkim ljetnim igrama i Osorskim glazbenim večerima, kao i koncert u Sezoni 2014/15 Cantus Ansambla.

 

Pokrovitelji Natjecanja su Grad Samobor, Zagrebačka županija i Ministarstvo kulture.Temeljem članka 28. Statuta Pučkog otvorenog učilišta Samobor, Upravno vijeće POU Samobor na svojoj je 32. sjednici donijelo

PRAVILNIK MEĐUNARODNOG NATJECANJA

MLADIH GLAZBENIH UMJETNIKA "FERDO LIVADIĆ"

 

Opće odredbe

Međunarodno natjecanje mladih glazbenika "Ferdo Livadić" sastavni je dio programa festivala Samoborska glazbena jesen, a sastoji se od 8 koncerata koji imaju natjecateljski karakter. Natjecanje je namijenjeno mladim glazbenicima svih glazbenih izvođačkih struka, do dobne granice od 26 godina koje navršavaju u godini natjecanja.

Sudionici natjecanja predstavljaju se publici i prosudbenoj komisiji cjelovečernjim koncertnim nastupom.

Natjecanju ne mogu pristupiti dobitnici nagrada dosadašnjih natjecanja Ferdo Livadić.

 

Prijave natjecatelja

Organizator objavljuje javni natječaj za natjecanje "Ferdo Livadić" u dnevnim glasilima, na oglasnim pločama Muzičkih akademija i Glazbenih škola u Hrvatskoj i inozemstvu te na web stranici Samoborske glazbene jeseni. U natječaju su definirani uvjeti i rokovi za prijavu.

Prijava sadržava: ime i prezime, adresu, e-mail, telefon. Prijavi je potrebno OBVEZNO priložiti životopis I fotografiju visoke rezolucije snimljenu na CD, program koji će kandidat izvoditi na natjecanju i video zapis na kojem se nalaze najmanje 2 skladbe različitog karaktera u trajanju do 15 minuta (DVD - ne stariji od 12 mjeseci, snimljen u jednom kadru bez naknadne montaže, sa visokom kvalitetom zvuka – 44.1kHz, 16 bit). Komprimirani formati te općenito loš audio i video zapis neće se uvažavati.

U slucaju neadekvatne snimke prijava se nece uvaziti

Snimka ne mora sadržavati skladbe koje natjecatelji prijavljuju za natjecanje. Snimke se ne vraćaju.

 

Prijavu slati na adresu:

Pučko otvoreno učilište Samobor

p.p. 8
10 430 Samobor

Prosudbena komisija nakon zaprimljenih prijava, odabire 8 natjecatelja. Svi kandidati će o izboru natjecatelja biti obaviješteni u roku od 20 dana nakon krajnjeg roka za prijavu.

 

Programske odredbe

Programe natjecatelji predlažu po vlastitom izboru, uz obvezu da je najmanje jedna skladba djelo hrvatskog skladatelja. Prosudbena komisija ocjenjuje: umjetničku osobnost pri izboru programa i njegovoj realizaciji, odabir skladbe hrvatskog autora, nastup na sceni i komunikaciju s publikom te ostvarenu cjelovitost recitala.

Trajanje recitala je makismalno do 45 minuta.

 

Nagrađivanje

Nagrada "Ferdo Livadić" u iznosu od 15.000 kn dodjeljuje se najboljem izvođaču, a nagrada Grada Samobora u iznosu od 10.000 kn dodjeljuje se izvođaču najbolje izvedenog djela hrvatskog skladatelja. O obje nagrade odluku donosi prosudbeno povjerenstvo.

 

Prosudbena komisija

Prosudbena komisija ima pet (5) članova.

Prosudbena komisija sastavljena je od uglednih stručnjaka raznih glazbenih struka.

Predsjednika Prosudbene komisije biraju članovi između sebe. Nakon završene prosudbe, predsjednik je dužan napisati stručno obrazloženje odluka Prosudbene komisije.

 

 

Provedbene odredbe

Tajnik natjecanja obavlja sve administrativne poslove vezane uz provedbu natjecanja.

Upravno vijeće Pučkog otvorenog učilišta Samobor potvrđuje sve odluke o:

  • izboru tajnika natjecanja
  • izboru sudionika natjecanja
  • sastavu Prosudbene komisije,

Prigovor na odluke koje je potvrdilo Upravno vijeće Pučkog otvorenog učilišta Samobor nije moguć i neće se uvažiti.

Pobjednici Natjecanja imaju obvezu sudjelovati bez naknade na festivalu Samoborska glazbena jesen u idućoj godini.

 

Posebne odredbe

Sudionici natjecanja i umjetnički suradnici pristaju, bez naknade, na direktan ili odgođeni radio odnosno TV prijenos.

 

Upravno vijeće POU Samobor

Predsjednica

Ivanka Prohić, prof.

 

U Samoboru, 22.4.2013.

Ur.br. 238/27-85-13-516

U Samoboru,

Ur.br.238/27-85-12-250

 


 

 

ŽIRI

 

VLADIMIR KRANJČEVIĆ, dirigent

KREŠIMIR SELETKOVIĆ, skladatelj

BRANIMIR POFUK, glazbeni publicist

ZLATKO MADŽAR, glazbeni publicist

IVANA KOCELJ, muzikologinja

 

 

NAGRADE

 

- Nagrada "Ferdo Livadić" u iznosu od 15.000 kn dodjeljuje se najuspješnijem izvođaču

- Nagrada Grada Samobora u iznosu od 10.000 kn dodjeljuje se izvođaču najbolje izvedenog djela hrvatskog skladatelja

- Praizvedba skladbe Dubravka Detonija uz Cantus Ansambl

- Koncerti na Dubrovačkim ljetnim igrama i Osorskim glazbenim večerima

- Koncert u sezoni 2014/15 Cantus Ansambla