HR / ENSeviljski brijač HNK Rijeka

Opera s notom humora

 

             

U drugu polovicu festivala 44. Samoborska glazbena jesen zakoračila je s notom veselja i humora koje je donijelo Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca iz Rijeke svojim uprizorenjem poznatog djela Gioacchina Rossinija Seviljski brijač. U velikoj dvorani POU Samobor 2. listopada, gledatelji su mogli uživati u ovoj komičnoj operi u dva čina prema ideji, adaptaciji i režiji nacionalnog prvaka riječke opere Giorgija Suriana. On je ovu jednu od najpopularnijih opera obojao komičnim pristupom s namjerom da je približi publici koja nije redovit posjetitelj opera, a osobito želeći je približiti mlađoj generaciji. Postavivši Seviljskog brijača u dva čina, Surian je sačuvao njegove prepoznatljive elemente, a publika mu je i u Samoboru brojnošću i velikim pljeskom odobrila taj pristup.

U samoborskoj izvedbi Figaro je bio bariton Ivan Šimatović, Rosina mezzosopranistica Iva Krušić, grof Almaviva / Lindoro tenor Stefano Surian, doktor Bartolo bas-bariton Dario Bercich, don Basilio bas-bariton Giorgio Surian, Berta sopranistica Nina Franulović, dok je klavirska pratnja bila Lana Bradić.

Četvrtak, 3. listopada, na 44. Samoborskoj glazbenoj jeseni donosi još jednu posebnost.  U povodu 100 godina djelovanja koncert će održati Zagrebački kvartet kojeg čine Martin Krpan (violina), Davor Philips (violina), Hrvoje Philips (viola) i Martin Jordan (violončelo). Njima će se na pozornici samoborske župne crkve svete Anastazije pridružiti i gitarist Petrit Çeku. Koncert počinje u 20 sati, a na repertoaru su djela Ruždjaka, Boccherinija i Griega.