HR / ENVečer romantike, emocija i skladnosti

 

Samoborska glazbena jesen ulazi u samu završnicu, a 6. listopada posjetitelji su ponovno mogli uživati u vrhunskoj izvedbi, budući da je u Franjevačkoj crkvi nastupio Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije predvođen dirigentom te ujedno i violončelistom Enricom Dindom. Na repertoaru bila su djela Straussa, Glazunova, Dvoraka i Schumanna.

Enrico Dindo i simfoničari program su počeli Romancom za violončelo i orkestar u F-duru Richarda Straussa u kojoj je violončelo stavljeno u prvi plan, istražujući mogućnosti oblikovanja pjevnih melodija i čeznutljivoga tona. Slijedila je Chant du menestrel (Pjesma minstrela) za violončelo i orkestar, op.71 Aleksandra Glazunova puna emocija i delikatnog glazbenog sadržaja, kao i vješte instrumentacije. Program je nastavljen Rondom u g-molu za violončelo i orkestar, op. 94 Antonina Dvořaka, nježna i razigrana tema, uz blag okus melankolije, a Dvořak je ovu verziju izradio dvije godine nakon što je napisao Rondo u g-molu za violončelo i klavir.

U prvom dijelu koncerta Enrico Dindo bio je u ulozi violončelista, da bi u drugom dijelu preuzeo dirigentsku palicu. A u tom drugom dijelu Simfonijski orkestar HRT-a svirao je 1. simfoniju u B-duru, op. 38 Roberta Schumanna, jedna od prvih njegovih simfonijskih skladbi koja nosi i podnaslov Proljetna.

Sugestivnom i sigurnom izvedbom orkestar i Dindo zaslužili su dugotrajno odobravanje publike, koja je imala prigodu i iz prvih redova klupa u samoborskoj Franjevačkoj crkvi uživati u glazbi udaljena svega nekoliko desetaka centimetara od prvih redova orkestra i dirigenta.  

 

Festival se nastavlja u subotu, 7. listopada, kada je na rasporedu svečana dodjela nagrada i izvedba prvonagrađene skladbe 6. Međunarodnog skladateljskog natjecanja New Note. Nakon dodjele nagrade, Zagrebački solisti i gitarist Petrit Çeku praizvest će prvonagrađenu skladbu Water Rituals, koju je napisao talijanski skladatelj Andrea Portera.