HR / ENProgram Samoborske glazbene jeseni nastavljen je 5. listopada još jednim nastupom svojevrsnog festivalskog ansambla - Borivoj Martinić-Jerčić (violina), Gernoth Süßmuth (violina), Aleksandar Milošev (viola), Monika Leskovar (violončelo), Jelena Očić (violončelo) i Jose Gallardo (klavir) svoje su sviračko umijeće predstavili i sinoć, a za večerašnju prigodu pridružio im se klarinetist Mihael Paar.

Na početku je izvedena Uvertira na hebrejske teme za klarinet, gudački kvartet i klavir Sergeja Prokofjeva, nastala u vrijeme boravka u SAD-u ovog proslavljenog ruskog skladatelja. Uslijedio je po mnogo čemu fascinantni Klavirski kvartet u a-molu. Riječ je o nedovršenom djelu Gustava Mahlera koji je napisao prvi stavak te ostavio iza sebe rukom ispisana 24 takta skice za nastavak na temelju kojih je nekolicina skladatelja dovršila kvartet, a večeras je publici Samoborske glazbene jeseni ponuđena verzija Alfreda Schnittkea. Završetak je pripao Klavirskom kvintetu u D-duru, op. 51 Antona Arenskog.

 

Novo veličanstveno glazbeno druženje na Samoborskoj glazbenoj jeseni priprema se za petak, 6. listopada, kada nastupa Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije i njihov dirigent Enrico Dindo u dvojakoj ulozi, šefa orkestra i violončelista. Na repertoaru su djela Straussa, Glazunova, Dvoraka i 1. simfonija u B-duru Roberta Schumanna. Početak je u 20 sati u Franjevačkoj crkvi u Samoboru.