HR / ENUskoro počinje 42. izdanje festivala

 

Samoborska glazbena jesen već desetljećima promiče prožimanje glazbe vrhunskih svjetskih i hrvatskih umjetnika, s posebnom pozornošću na mlade glazbenike i opus naših skladatelja. I ove godine festival s radošću nastavlja tim smjerom.      

 

Od 29. rujna do 8. listopada u Samoboru će biti održano niz koncerata, a na svečanom otvorenju nastupit će naša proslavljena pijanistica Martina Filjak. Festival potiče suradnju vrhunskih glazbenika, a ta ideja bit će realizirana u srijedu i četvrtak, 4. i 5. listopada, kada nastupaju Borivoj Martinić-Jerčić (violina), Gernoth Süßmuth (violina), Aleksandar Milošev (viola), Jelena Očić (violončelo), Monika Leskovar (violončelo), Jose Gallardo (klavir), Martina Filjak (klavir), Petrit Çeku (gitara) i Mihael Paar (klarinet). U programu posebno mjesto zauzima i koncert Simfonijskog orkestra HRT-a s violočelistom i dirigentom Enricom Dindoom. Na završnom koncertu, 8. listopada, publici će se predstaviti Vokalni ansambl Antiphonus i Hrvatski barokni ansambl.  

 

Uz izvođače, festival je pozornost usmjerio i prema skladateljima organiziravši natjecanje New Note. Tako će 7. listopada, nakon dodjele nagrade, Zagrebački solisti praizvesti prvonagrađenu skladbu sa 6. međunarodnog skladateljskog natjecanja New Note Croatia 2017. Riječ je o skladbi "Water Rituals" koju je napisao talijanski skladatelj Andrea Portera

 

Tijekom Samoborske glazbene jeseni bit će održano i 14. međunarodno natjecanje mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić. Stručnom povjerenstvu i publici predstavit će se 6 solista u borbi za dvije nagrade - za ukupni umjetnički dojam te najbolje izvedenu skladbu hrvatskog autora. Pobjednici prošlogodišnjeg natjecanja Kvartet saksofona Ardemus i Cantus Ansambl pod vodstvom dirigenta Berislava Šipuša na završnoj večeri natjecanja 3. listopada praizvest će skladbu "In modo classico" Davorina Kempfa.  

 

Marimba Week i ove godine bit će uvertira u festival. Od 24. do 29. rujna održat će se 5 koncerata udaraljkaških virtuoza, kao i koncert polaznika Masterclassa pod vodstvom Ivane Bilić.

 

Organizator 42. samoborske glazbene jeseni je Pučko otvoreno učilište Samobor, a festival će se održati pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstva kulture, Zagrebačke županije i Grada Samobora.