HR / ENKvartet Ardemus dobitnik Nagrade Ferdo Livadić

Kvartetu Ardemus Nagrada Ferdo Livadić

 

Kvartet Ardemus iz Nizozemske dobitnik je nagrade za najbolji ukupni nastup i umjetničku osobnost na 13. međunarodnom natjecanju mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić, dok je nagradu za najbolje izvedenu skladbu hrvatskog autora osvojio pijanist Lovre Marušić. Jednoglasna je to odluka prosudbene komisije koju su činili dirigent Vladimir Kranjčević, skladatelj Zoran Juranić, violinist Gernot Süssmuth, muzikologinja Ivana Kocelj i skladatelj Srećko Bradić.

U obrazloženju prosudbena komisija istaknula je kako je razina svih ovogodišnjih recitrala mladih umjetnika bila iznimno visoka, no Nagrada Ferdo Livadić dodjeljuje se Kvartetu saksofona Ardemus iz Nizozemske (Lisa Wyss, Lovro Merčep, Jenita Veurink, Yo-yo-Su), koji su pokazali šarmantan i maštovit scenski nastup, izvevši zahtjevan program napamet, tehnički briljantno, muzički doživljeno, uz vidljivu radost muziciranja.  

Pijanist Lovre Marušić zaslužio je Nagradu za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog skladatelju za donošenje s istančanim osjećajem za impresionistički izričaj Dva nokturna Božidara Kunca.      

Pobjednici natjecanja Ferdo Livadić, Kvartet Ardemus, primili su ček u iznosu 15.000 kuna pokrovitelja Addiko banke (nagradu je preuzeo član kvarteta Lovro Merčep), a pripada im još i samostalni koncert na 42. izdanju Samoborske glazbene jeseni, na kojem im organizatori daruju praizvedbu nove skladbe uz Cantus Ansambl skladatelja Davorina Kempfa. Uz to, organizatori iz POU Samobor osigurat će im nastup na WestfallenClassicu u Njemačkoj, Osorskim glazbenim večerima, Festivalu sv. Marka te s Cantus Ansamblom u njihovom ciklusu.

Lovre Marušić primio je nagradu pokrovitelja Grada Samobora i Hrvatskog društva skladatelja za najbolje izvedenu skladbu hrvatskog autora i novčani iznos od 7.500 kuna, a održat će i samostalan recital na Samoborskoj glazbenoj jeseni 2017. godine. 

Nagradu Ferdo Livadić u ime Addiko banke predala je Slavica Šoić, a Nagradu za najbolje izvedeno djelo hrvatskog autora u ime Grada Samobora predao je predsjednik Gradskog vijeća Grada Samobora Branimir Šiljak.

U nastavku pobjedničke večeri 28. rujna u crkvi svete Anastazije u Samoboru nastupio je prošlogodišnji laureat Natjecanja Ferdo Livadić – čembalist Franjo Bilić. On je uz Cantus Ansambl pod vodstvom dirigenta Berislava Šipuša, praizveo sladbu Dalibora Bukvića pisanu posebno za ovu večer pod nazivom Barock is not Dead. Na izvedbi im je čestitao autor osobno.

Uslijedile su skladbe Sonata u D-duru, K.491, Sonata u h-molu, K.87 i Sonata u D-duru, K.492 Domenica Scarlattija, potom Pavana za čembalo u fis-molu (iz zbirke Pieces de clavecin) Luisa Couperina, Rondo s kupletima Kokoš (Hommage a Rameau) Ante Knešaureka te Toccata u D-duru, BWV 912 i Koncert za čembalo i gudače u g-molu, BWV 1058 Johanna Sebastana Bacha.