samobor

Samobor je drevni grad koji je davne 1242. godine poveljom kralja Bele IV. uvršten među srednjovjekovna ugledna "slobodna kraljevska trgovišta".

Od tada sve do danas umnožavala se povijesna i kulturna baština u ovom gradu i kraju.

Od tada sve do danas umnožavala se povijesna i kulturna baština u ovom gradu i kraju. Naći ćete je stisnutu u desetak malih pitoresknih ulica, u bogatom fundusu Samoborskog muzeja, u pročeljima gospodarskih kuća, na središnjem baroknom trgu, unutar zidova župne crkve i franjevačkog samostana.
U zelenilu borovih i bukovih šuma ruševine starog grada Samobora nijemu povijest kazuju, a deseci starinskih kapelica (gotovo na svakom brežuljku jedna) vežu uz sebe oko i dušu namjernika putnika. Zadivljen svime ovime, veliki hrvatski pjesnik Antun Gustav Matoš napisao je o Samoboru sljedeće:

“Krasan je Samobor. Blizina s glavnim gradom daje mu čar bliskog ladanja kao Tiburu, Tivoliju, Versaillesu, San-Cloudu, Schoenbrunnu, Windsoru. Okolica je sretna kombinacija gore i ravnice, polja i šume, vrta i prirode, rijeke i planine, sela i zaseoka, grada i ladanja.”

Plemićki dvorci i kurije, u gradu i okolici, zadive svakog tko navrati, kako vanjskim izgledom, tako vrijednostima sačuvanima unutra.

Samobor i umjetnici

Grad je to u koji su se zaljubljivali pjesnici i slikari, kipari i skladatelji. Pisali su o Samoboru, stvarali u Samoboru. Dolazili su, odlazili i ponovno se vraćali jer ga nitko do sada nije uspio u cijelosti otkriti.

sgj fotka

Samobor i obrtnici

Uz naglašene turističko-izletničke značajke ovaj je gradić odavno poznat kao mjesto vrsnih obrtnika. Pronaći ćete u njemu proizvode starih obrta koji drugdje već ugasiše, pronaći ćete rukotvorine koje će Vam postati skupocjen i drag suvenir na Samobor. Samoborski kristal, ručno brušeni, ponio je Samoboru glas širom svijeta. I Vas će oduševiti! Uz više od dvije tisuće raznih obrtnika u Samoboru se razvija i ekološki čista industrija, jer ovaj zeleni smaragd vrijedi čuvati i sačuvati...

samoborski_bermet_11577

Pa kad navratite u Zagreb, da biste upoznali hrvatsku metropolu, kada okončaju poslovni sastanci, i kada prošećete starim i novim dijelom Zagreba, njegovim crkvama, katedralom, njegovim muzejima i galerijama, kada Vas umori vreva velegrada, sjetite se da je samo dvadesetak kilometara dalje idilična, zelena oaza mira, Samobor.